Különböző színű szövegkiemelő filctollak

A szövegkiemelő tollakat nyilván senkinek sem kell bemutatni. Az áttetsző, fluoreszkáló tintával töltött filcek olyan hasznos írószerek, melyek minden irodában, és a legtöbb háztartásban is megtalálhatók.

Egy jó minőségű szövegkiemelő használatával sosem fogjuk szem elől téveszteni a fontos dolgokat. Legyen szó akár munkáról, akár tanulásról, vagy a kedvenc receptek fontos részleteinek kiemeléséről.

A szövegkiemelő tollak története

A szövegkiemelő filctollak története évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza. A ma is ismert markerek közvetlen elődének a Tokyo Stationery Company által 1962-ben kifejlesztett jelölőtoll tekinthető, mely az első, vízbázisú tintát használó filctollként vonult be az írószerek történelmébe.

Annak ellenére, hogy ez a filctoll még egészen más céllal készült, erőteljesen inspirálta a későbbi szövegkiemelő tollak kifejlesztését, mely alig egy évvel később kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezeket a tollakat Hi-Liter néven a Carter’s Ink Company kezdte el gyártani és forgalmazni 1963-ban.

Ezek az írószerek hasonlóak voltak ugyan a mai szövegkiemelőkhöz, némileg azonban máshogy néztek ki, és máshogy is funkcionáltak, mint a jelenleg piacon lévő darabok. Gyártásuk során hasonlóan vízbázisú tintát alkalmaztak, azonban kevésbé erős, nem fluoreszkáló színekben kerültek forgalomba.

A ma is jól ismert, neonszínű variánsok 1978 óta kaphatók, a fejlesztés pedig a The Avery Dennison Company nevéhez köthető. Ez a cég a későbbiek során nem csak a tintát, de a tollak hegyét is továbbgondolta, és a korábban használt filc anyag helyett a polietilén tollhegyek használatát vezette be. Az anyag előnye, hogy jobban felszívja a vízbázisú tintát, ezáltal hatékonyabban és hosszabb ideig is használható.

A szövegkiemelő napjainkban is ismert és sikeres formájának az 1990-es évek elején sikerült meghódítania a világpiacot. Azóta rengeteg színben, formában, és különböző változatban találkozhatunk vele, és nincs olyan háztartás vagy iroda, ahonnan hiányozhatna.

Egyszerű, mégis nagyszerű eszköz

A szövegkiemelő legnagyobb erőssége egyszerűségében rejlik. Olyan írószer, melynek használata szinte fel sem tűnik a hétköznapokban, ha azonban eltűnne az asztalainkról, nagy valószínűséggel a legtöbbünknek borzasztóan hiányozna.

Gondoljunk csak bele, a kiemelők megjelenése előtt mennyivel problémásabb lehetett például egy vizsgaidőszak. A tanulóknak a szöveg fontos részeit könyvjelzőzéssel és aláhúzással kellett jelölniük, ami jóval körülményesebb és nehezebben áttekinthető.

Korábban könnyedén előfordulhatott az is, hogy a szem átsiklott az egyszerű tollal vagy ceruzával megjelölt részeken. A szövegkiemelő használata ezzel ellentétben jól láthatóvá és könnyen megtalálhatóvá teszi a fontos részeket. Ez pedig nem csak a tanulás, de a munka során is rendkívül hasznos fejlesztés.

A digitális világ is átvette a szövegkiemelő előnyeit

Manapság a számítógépes szövegszerkesztők és az e-könyv olvasóknak is rendelkeznek kiemelési funkciókkal, ami egyértelműen a szövegkiemelő markerek hatásának köszönhető. Sőt, olyan internetes böngészők is akadnak, melyek külön telepíthető bővítmények segítségével szintén képesek különböző, számunkra fontos szövegrészletek kiemelésére.

Ez is azt bizonyítja, hogy a szövegkiemelő megjelenése jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá tette a szövegfeldolgozást. A színes markerek a hétköznapi munka, a tanulás, és a mindennapos élet fontos eszközévé vált. Olyan írószer, mely egyetlen irodai asztalról, iskolai tolltartóból, vagy hasznos kiegészítőket rejtő, mindenes fiókból sem hiányozhat.