Iskolás fiú - A tanszerek és a tanulás közti összefüggések

Lassan véget ér a vakáció…

Blogunkon már többször felhívtuk rá a figyelmet, hogy hamarosan itt az iskolakezdés, és nem szabad az utolsó pillanatra hagyni az iskolaszerek beszerzését. Eljött tehát a nagybevásárlás ideje: szerezze be most a következő tanévben használatos tanszereket.

Fontos megjegyezni, hogy a tanszerek minősége nagy mértékben befolyásolja a gyermek tanulásának hatékonyságát, hiszen ezek teremtik meg a tanuláshoz szükséges körülményeket.

Minden körülménynek, így a tantermeknek, az olvasmányoknak, a feladatoknak alkalmazkodnia kell a tanulók képességeihez. A gyermek egyéni tulajdonságaira és adottságaira is tekintettel kell lennünk: figyelembe kell venni a gyermek súlyát (pl. az iskolatáska kiválasztásakor), a magasságát, azt, hogy balkezes-e… Az iskolai környezetben csak ilyen formában biztosíthatjuk a gyermek számára a harmonikus, bizalmi légkört, és így a tudásgyarapítás hatékonyságát.

A másik fontos szempont a testtartás, a fizikai kényelem. A gyermek csak akkor tud teljes figyelmével a tanulásra koncentrálni, ha semmi nem vonja el a figyelmét, így az ergonomikus táska mellett a kényelmes és egészséget biztosító szék beszerzésébe is érdemes befektetnünk.

Nagyon fontos, hogy a gyermek méretének megfelelő szék legyen az íróasztal mögött az otthoni tanulásra. A túl alacsony székben a gyermeknek görnyedt háttal kellene a füzetei fölé hajolnia, ha pedig a szék túl magas, a lábát lóbálná, és az sem nem kényelmes, sem nem egészséges (hiszen nem tudja testét megtámasztani). Ideális esetben a szék állítható magasságú, és a kerekeit könnyen le lehet blokkolni.

Figyeljünk arra, hogy a kartámasz ne legyen túl vékony. A szakértők szerint a gyermek testtartása akkor helyes, ha egyenes háttal ül, és combja a sípcsontjával kb. 90 fokos szöget zár be.

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke úgy tanulhatna, hogy semmi nem vonja el a figyelmét. Teremtse meg számára a megfelelő tanulási körülményeket, készüljön fel velünk az iskolakezdésre!

Ne feledje! A gyermek „ülőmunkát” végez! Ha az ideális szék kiválasztásáról többet szeretne megtudni, kattintson IDE