Egy csésze mézes tea

A világ második legnépszerűbb italát minden kultúrában olyan nagyra becsülik, hogy egyedi szokások és rituálék épültek köré az évszázadok során. A tea nem csak a folyadékháztartásunkra, hanem az egészségünkre is jó hatást gyakorol. Van azonban egy kevéssé ismert áldása is.

Mi fán terem a tea?

A számos alfajjal rendelkező Camellia sinensis természetes közegében egy fatermetű (8-10 méteres) örökzöld növény, melynek leveléből, esetleg más részeiből készül az általunk ismert tea. Mivel több milliárdan fogyasztják ezt az italt, leginkább termesztett változata fordul elő, melyet teacserjének nevelnek. Bár teacserjét a világ különböző pontjain termesztenek, a végtermék minősége és ízének komplexitása függ az adott terület klímájától. A legjobb teák a trópusi hegyvidéki, és a szubtrópusi éghajlaton teremnek.

Út a földektől a csészéig

Nemcsak az éghajlat, hanem a szüretelés és a levelek feldolgozása is befolyásolja, hogy mi kerül az asztalunkra. Ennek köszönhetően létezik fehér, zöld, oolong és vörös, azaz ismertebb nevén fekete tea.

Ez utóbbi esetében a levelek teljes erjesztés, azaz fermentáció által kerülnek fogyasztásra kész állapotba. A frissen leszedett leveleket megroppantják, így a levél belsejét is éri oxigén. Az oxidáció során alakul ki a tea jellegzetes színe, íze és illata. A folyamatot a megfelelő pillanatban hőkezeléssel állítják le.

A másik végletet a fehér tea képviseli, hiszen annak elkészítése jár a legkevesebb munkafolyamattal, mivel ezt csak szárítják. A zöld teának való leveleket hevítik és sodorják, de nem fermentálják. Az oolong tea pedig részleges erjesztésen esik át. A folyamat végén mindegyik fajta teát ízesíthetik gyümölcsökkel, fűszerekkel és aromákkal.

Testnek és léleknek

A gondos előállítás meghozza gyümölcsét, hiszen a teafogyasztás számos előnnyel jár. Gondoljunk csak arra, amikor egy stresszes helyzetben egy bögre meleg tea mellett döntünk. Az orrunkon és az ízlelőbimbóinkon át, egészen a lelkünkig ér a gőzölgő ital. Lehetetlen nem megnyugodni és kiszakadni a mókuskerékből. Sőt, feltöltődve vágunk neki a feladatoknak.

A nyugtató hatás a teanin nevű aminosavnak köszönhető, a fáradtsággal pedig a koffein veszi fel a harcot. A tea harmadik fő alkotóeleme a katechin nevű flavonoid és természetes antioxidáns, amely pozitívan befolyásolja például a szív- és érrendszeri működést.

A tea a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is jótékony hatású. Mind a zöld, mind a fekete tea híres rákmegelőző hatásáról. Mozgásszervi és neurológia problémák esetén is bevethetjük ezt az egyszerű és élvezetes gyógymódot. Nem lenne meglepő, ha a tudomány a teafogyasztás további egészségvédő hatásaira derítene fényt a jövőben.

Agyadra megy a tea?

Nem megy a munka? Csak hörpints fel egy csészével, hiszen az agyunk sem marad ki a tea áldásos hatásaiból. Javítja a kognitív funkciókat, például turbózza a memóriánkat, vagy a koncentrációnkat. A teázás a kreatív gondolkodást is segíti, nagy valószínűséggel a megfelelő, azaz ellazult hangulat megteremtésével.

A rendszeres teafogyasztás az időskori agyi funkciók hanyatlását is képes megakadályozni. Az agy egyes területei közötti kapcsolat erős marad, és a rendezettebb agyrégiók segítenek megőrizni a szellemi frissességünket.

Saját válogatás

Lehet hideg tél vagy forró nyár, lehetsz fiatalabb vagy idősebb, ihatod otthon vagy az irodában, a tea mindig jól jön. Egy saját ízlésünk szerint összeválogatott teagyűjteményből bármikor kedvünkre szemezhetünk hangulatunknak, egészségi állapotunknak vagy az időjárási viszonyoknak megfelelően. Egy igényesen csomagolt teaválogatás remek ajándék is lehet. Innen szuper gyűjteményt válogathatsz össze magadnak és szeretteidnek.