macska, tej, kávéscsésze, tejallergia

A tejre és tejtermékekre való érzékenység vagy allergia napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Hihetetlen, de a felnőttek 60-70 százalékát érinti. Mi lehet a probléma és mi a megoldás? A Depot irodaszer blogon megnézzük közelebbről ezt a kérdést.

Mint ahogy a bevezetőben láthattad, ha neked is gondod van a tejfogyasztással, egyáltalán nem vagy egyedül. Valójában a lakosság túlnyomó része képtelen megemészteni a tejtermékeket. Ez persze bosszantó, ha szereted a tejet, sajtot, joghurtot, de erre is van megoldás. A növényi italokkal és az azokból készült termékekkel szinte minden tejterméket helyettesíthetsz. Először azonban nézzük meg alaposabban, hogy mi is pontosan a tejérzékenység, illetve tejallergia.

Laktóz intolerancia, tejallergia és tejintolerancia

Ez a három probléma léphet fel tejfogyasztás esetén, sajnos mindhárom meglehetősen kellemetlen tünetekkel jár, ezért azonnal felismered, ha te is a tejérzékenyek csoportjába tartozol.

Laktóz intolerancia

A laktóz, vagyis a tejcukor a tej és a tejtermékek szerves része, amit a laktáz enzim bont le a szervezetben. Azonban nem mindenkinél van megfelelő mennyiségű laktáz enzim (különböző okokból, a probléma lehet örökölt vagy később kialakult), ebben az esetben a tejcukor megemésztése problémát jelent a szervezetnek. A laktóz intolerancia tünetei a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés. Fontos, hogy ebben az esetben a lehető legkevesebb tejcukor jusson be a szervezetbe.

Tejfehérje allergia

Egyes esetekben nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a problémát, ami lehet allergia vagy intolerancia. Allergia esetén a tejfehérje túlérzékenységi reakciót vált ki az immunrendszerben. Ez okozza a hasfájást, a hasmenést és a puffadást. Ezek a tünetek megegyeznek a laktóz intolerancia tüneteivel, ám tejfehérje allergia esetén felléphet csalánkiütés a bőrön, továbbá orrfolyás, orrdugulás és nehéz légzés. Ebben az esetben teljes tejmentes életet kell élni.

Tejfehérje intolerancia vagy tejintolerancia

Mint a neve is mutatja, aki tejfehérje intoleranciában szenved, annak az emésztőrendszere és az immunrendszere együttesen nem képesek megbirkózni a tejfehérjével. A szervezetben gyulladás lép fel, a bélfal áteresztővé válik, az immunrendszer pedig ellenanyagot termel. A hasfájás és a puffadás itt is fennáll, ám ezen kívül számos más tünet is. A tejintolerancia okozza a legtöbb tünetet a három probléma közül. A leggyakoribb tünetek a folyamatos fáradtság, különböző bőrtünetek, alvászavar vagy hangulatingadozás. Teljes tejmentes élet az egyetlen megoldás.

A fenti leírások alapján lehet, hogy be tudod határolni a saját problémádat, de ez az írás nem helyettesít semmilyen orvosi vizsgálatot vagy kezelést. Probléma esetén mindenképpen fordulj orvoshoz!

Honnan erednek a tejproblémák?

Biztos elgondolkodtat olykor a kérdés, hogy mi okozza ezeket a problémákat és miért sújtanak olyan sok embert?

Biztos válasz nem létezik erre a kérdésre, de az egyik lehetséges ok, hogy nem arra fejlődött ki a szervezetünk, hogy megemésszük különböző állatok tejét. Gondold csak végig, hogy mióta tart állatokat az ember? Mindössze néhány ezer éve. Ez evolúciós szempontból csupán néhány percet jelent. Ennél sokkal nagyobb időintervallum, amikor nem tartottunk állatokat. Genetikailag nem volt ideje a szervezetünknek ahhoz alkalmazkodni, hogy egy ideje tejet iszunk. Az állat teje nagyon hosszú időn át kizárólag arra szolgált, hogy a kicsinyét táplálja vele, nem az embert.

Éppen ezért ne érezd magad szerencsétlennek azért, mert valamilyen problémád van a tejfogyasztással. Nem benned van a hiba. Főleg ha megnézed, hogy világszerte az emberek 60-70 százalékával egy cipőben jársz.

Megoldás a tejproblémákra

Szereted a kávét tejjel? Esetleg a csokis tejről nem tudsz lemondani? Ne aggódj, van megoldás.

Nyilvánvalóan megkönnyebbülés megtudni végre, hogy mi okozza a furcsa tüneteidet, ennek ellenére a laktóz érzékenység, a tejallergia vagy a tejintolerancia bosszantó, hiszen a tejtermékek olyan finomak. Borzasztó, ha ennek ellenére le kell mondani róluk.

A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondanod ezekről, csupán némi kompromisszumra van szükség. Az egyértelmű, hogy ha problémád van a tej megemésztésével, legyen szó a tejcukorról (laktóz érzékenység) vagy a tejfehérjéről (tejallergia, tejintolerancia), akkor az első lépés, hogy kiteszed az étrendedből a tejet és a tejtermékeket.

Senki nem mondta azonban, hogy ezeket nem lehet helyettesíteni. Szerencsére ma már olyan növényi italokat tudunk vásárolni, melyekkel nagyon hasonló ízhatást lehet elérni. Az egyszerűség kedvéért ezeket is tejnek hívjuk, még ha nem is ez van ráírva a csomagolásra. Ma már megtalálható a boltokban a rizstej, mandulatej, szójatej, zabtej és kókusztej. Mindegyiknek kicsit más az ízvilága, ki kell tapasztalni, hogy milyen felhasználásra melyik készítmény a leginkább megfelelő. A tejeken kívül vásárolhatsz főzőtejszínt rizstejből, pudingot szójatejből és még rengeteg más készítményt.

Igaz, hogy újra meg kell tanulnod a főzés és az étkezés egy részét, de legalább nem kell teljesen lemondanod a tej nyújtotta ízélményről.

A Depot irodaszer webáruházban is gondolunk a tejérzékenyekre, ezért többféle növényi ital áll rendelkezésre. Nézz körül a webáruházban és válaszd ki a számodra legfinomabb növényi italt!