Kisgyermek temperával védőruhában fest

Szülőként bizonyára ismerős lehet, hogy gyermeked az óvodából vagy iskolából zaklatottan ér haza, gyakran nyűgösen vagy hisztérikusan viselkedik és látszik rajta, hogy érzelmileg kissé instabil. Ez teljesen normális reakció, ám rengeteget tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked jobban érezze magát. Lássuk hát, mi a teendő az óvoda utáni zavar leküzdésének.

Az érzelmek kifejezése

A 2-3 éves gyermekek, de az idősebbek is annyi érzelemmel rendelkeznek, hogy el sem tudnánk képzelni. Hasonló ez ahhoz, amit egy felnőtt érez, ám mi megtanultuk kezelni a túláradó érzéseket, a haragot, az örömöt, a csalódottságot. Szinte észre sem vesszük, mi zajlik bennünk.

Egy hároméves gyermek azonban még képtelen elfolytani az érzelmeit. Ha mérges, akkor az egész testével mérget érez, az egész kis világa mérges. Szülőként az egyik legfontosabb feladatunk eszközt adni a gyermekünk kezébe, amivel kifejezheti érzelmeit. Gondoltad volna, hogy egy doboz tempera lehet a legnagyobb segítséged?

A rutin kialakítása

A gyermekek számára hatalmas megkönnyebbülést jelent, ha a nap folyamán átélt impulzusokat, élményeket segítünk nekik levezetni. Te is tapasztaltad már, hogy gyermeked zaklatottan jön haza az iskolából vagy óvodából? Előfordul, hogy nem találja a helyét, érezhető rajta, hogy érzelmileg instabil?

Ilyen esetben az első dolog, amit a gyermekünk érdekében tehetünk, hogy egy hazaérkezési rutint alakítunk ki. A kisebbeknek nagyon fontos, hogy megfelelően akklimatizálódjanak. Állíts össze egy 5 lépésből álló rutint, amit minden egyes nap, az óvodából hazaérve követtek. Ez segít neki megérteni, hogy most itthon van, megnyugodhat.

A rutin kialakítására egy példa: az első lépés a kabát, cipő levétele. Aztán a kézmosás, nagy ölelés, majd akár közös kuckózás egy könyvvel, majd pedig legalább 5 perc teljes figyelem a szülő részéről.

Ez a rutin csak egy példa, mindenkinek egyéni döntése, hogy mi a testhezálló. A lényeg, hogy ez a kialakult pár lépés minden alkalommal konzekvensen ismétlődjön, így a gyermek hamarabb akklimatizálódik és jobban érzi magát. De hogy jön ide a tempera?

A tempera nagy segítség lehet

Ha megvan a kialakult hazaérkezési rutin, akkor az érzelmek kifejezésnek legjobb eszköze, ha engedjük festeni, rajzolni a gyermeket. Ő még nem tudja elmondani, elemezni saját érzelmeit, azonban egy ecsettel a kezében és temperával az asztalon ez megoldódik.

A színek, a mozdulatok, ahogyan vonalat húz vagy fest, tökéletesen kifejezik az érzelmeit, segítenek a feldolgozásban és hozzásegítik a gyermeket ahhoz, hogy sikeresen kifejezze az érzelmeit. A ceruza is jó megoldás, ám egy csomag tempera intenzívebb kifejeződést garantál. A színek élénkebbek, emellett az alkotás folyamata is erőteljesebb, látványosabb.

Erre szülőként technikailag alaposan fel kell készülnünk, ám az biztos, hogy ez rengeteget segít a gyermek érzelmi világának fejlődésén. A bútorokat, a gyermek ruháit egyszerűen megóvhatjuk védőfóliával, a lényeg, hogy engedjük a gyermeket kifejezni az aznap történteket.

Egy intenzívebb hiszti rohamnál az is segíthet, hogy elkezdünk beszélni az érzésekről. Kérdezzük meg a gyereket, hogy mit érez. Talán mérges? csalódott? Később színekkel is összeköthetjük az érzelmeket, természetesen ez inkább akkor aktuális, ha már magabiztosan értik a mondandónkat. A többi esetben egy nap végi festés, rajzolás valódi terápiás hatással lehet a gyermekre, de az is lehet, hogy szülőként mi is nagyon élvezzük a közös alkotást.