Tempera stift, ovodás gyerekek csoportja vidáman fest

A tavasz a kisiskolások, óvodások számra is izgalmas, kreatív kihívásokat rejteget. A márciusi nemzeti ünnepünk, a közelgő húsvét, vagy a szezonális dekorációk megjelenése mind-mind okot adhatnak egy kis festegetésre. Ha otthon, vagy az oktatási intézményekben szeretnél örömet szerezni a kisebbeknek, minőségi alapanyagokkal ezt megteheted. Hiszen a jó minőségű festékek, filcek, tollak könnyebbé és biztonságosabbá teszik az alkotó folyamatot.

A húsvét mellett tavaszi ünnepeink, hagyományaink igen színesek. A nőnap, majd a csillagászati tavasz kezdete, a száznap, vagyis az év századik napja, Sárkányölő Szent György ünnepe, vagy épp május elseje és a májusfa állításának hagyománya mind-mind remek alkalom egy kis ünneplésre. Most egy szuper eszközt, a tempera stiftet mutatjuk be, ami könnyedén kicsik-nagyok kedvencévé válhat.

Mi az a tempera stift?

A tempera stift, ahogyan a nevében is benne van, a temperafesték technikáján alapul. Ebben az esetben alapvetően azonban nincs szükség ecsetre, vízre. A stiftek, ceruza, vagy filctoll alakú rajzeszközök tartalmazzák a hígított állagú színes festékeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kreativitásunk itt véget ér.

Természetesen számos már technikával vegyíthetjük ezt az eszközt. A végeredmény nem igényel lakkozást és nagyon gyorsan megszárad. Papírra, kartonra és más rajzoláshoz alkalmas felületeken is használható, akárcsak maga a tempera.

Kijön a ruhából?

Szerencsére a vízbázisú festék egy gyors áztatást követően könnyen kijön a kárpitból, ruhákból, a bőrről is könnyen lemosható szappanos vízzel. Azonban egészen pici gyerekeknek, akik mindent megkóstolnak, nem javasoljuk.

Szülői felügyelettel persze ők is kísérletezhetnek, de ne hagyjuk őket magukra a kupakokkal, kiszáradásra is hajlamos stiftekkel. Inkább az óvodás korosztály és az ennél idősebbek kedvence lehet ez a szuper színes alapanyag.

Fluoreszkáló és metálos csillogás

A puha tempera stift különböző árnyalatokban, összeállításokban kapható. A Depot kínálatában például megtalálod a fluoreszkáló verziót is, ami igazi ínyencség a kisebb-nagyobb gyerekeknek. A fluoreszkáló dolgok, amik „varázslatos módon” magukba szívják a fényt, majd éjszaka világítanak, bizony lenyűgözhetik az aprónépet.

A metálos csillogás szintén magára vonzza a tekinteteket, és ha a gyerekek megunják, te is nyugodtan készíthetsz a segítségükkel pompás üdvözlőlapokat, zseniális díszítéseket, fali képeket.

Készítsetek nyomdát!

Egy szuper kiegészítő lehetőség a temperastift esetén, ha nyomdát, lenyomatokat készítetek vele. Ideális, mert kevésbé macerás, mint a tinta vagy a viasz, könnyen beszínezhettek vele egy sablont, papírt, majd tetszés szerint lenyomatokat készíthettek vele.

Kevert technikák

Kézenfekvő lehet a tempera stiftet sima temperával együtt is alkalmazni. Mivel a stifttel könnyebb az éles határokat, kontúrokat tartani, mint ecsettel, ezért az azonos, vagy épp különböző színű kontúr is megoldható ugyanazzal a festékkel, de különböző technikával.

Szintén jól kombinálhatók a különlegesebb színek egymással, ha a hagyományos tempera készletből például hiányoznak a metálszínű festékek. Kombinálhatjátok matricákkal, origamival, falfestéssel, ujjfestékekkel, de akár akvarell technikákkal is.

Kívánunk mindenkinek csodás kikapcsolódást és örömteli alkotást!