Használt ecsetek sokszínű papíron, a papír akvarellekkel festett, vezes alapú temperafesték

Néha a legegyszerűbb és legolcsóbb dolgok a legjobbak, és ez a hobbikra és szabadidős tevékenységekre is igaz lehet. A gyermekkori élményeink legszebbjei javarészt igazán egyszerű körülményekből és szinte semmilyen előkészületet nem igénylő játékokból, kirándulásokból, ovis foglalkozásokból épülnek fel, amiket utólag néha el is felejtünk. Most a jó öreg temperafestéket vesszük elő a szekrény mélyről, hogy leporoljuk és valami nagyon szórakoztatót alkossunk a temperafesték használatával.

Ha saját célra szerzünk be pár tubus szuper színes festéket, vagy a gyerekeknek, vagy ajándékként adnánk valakinek, akkor is érdemes a modern alapanyagokat és újszerű megoldásokat is megnézni. Ugyan maga az ötlet aligha változott az éve során, mégis vannak különbségek a modern gyártók termékei és a réges-régen beszáradt régi maradékok között. Nézzük is meg, mi fán terem a temperafesték és milyen választék áll rendelkezésünkre.

Keverjük ki a legszebb színeket!

A tempera szó jelentése is magába foglalja a lényeget: a latin temperare szó ugyanis azt jelenti, hogy keverni. Világszerte mindenhol jól ismert és sokban hasonlít a szintén népszerű vízfestékre. A színezőanyag az olaj-víz keverékben található emulzióban jön létre. Ugyanúgy víz bázisú. mint a szimpla vízfesték, csak az állaga jóval sűrűbb, így az árnyalatai és erőssége is sokkal jobban alakíthatók utólag víz segítségével.

Mi a különbség a vízfestékhez képest?

A vízfestékkel ellentétben ízlés szerint felvihetjük vastagabban, akár kupacokban, de keverhetjük egészen hígra, áttetszőre is. Ráadásul egy vastagabb rajzlap, vagy akvarellpapír, esetleg vászon esetében a száradási időt betartva helyben a papíron is kidolgozhatjuk a színeket, nem kell feltétlenül előre feloldani. Azért viszonylag gyorsan szárad, tehát egyes festési fázisokat mindenképp érdemes egy-két percen belül elintézni.

Mivel kombinálható?

Természetesen kombinálható sima vízfestékkel, de sokan nem tudják, hogy ugyanígy olajfestékekkel, akvarellfestékkel is remekül folytatható, kiegészíthető. Régen, az olajfesték felfedezése előtt például, kizárólag a temperával dolgoztak a mesterek. Elhiheted, hogy nagyon magas színvonalat és minőséget képviselnek ezek a technikák is! Kombinálhatod az alapanyagokat, lapokat is. Festhetsz vele hímes tojást, fadíszeket, üdvözlőlapot, ablakdíszeket, csak arra kell odafigyelni, hogy ezeket később ne érje víz, pára, vagy kezeld a végeredményt lakkal, fixálóval a tökéletes vízállóságot biztosítva. Ha a kész képeket laminálod, vagy keretbe teszed, akkor még tartósabb eredményt érhetsz el!

Népszerű technikák

Remek ötletekre akadhatsz a neten, ha temperafestésről van szó. Igazán kreatív és formabontó lehetőségek adódnak, ha a temperafesték vastagságát is kihasználod. Ezáltal 3D-s képeket, domború, homorú mintázatokat hozhatsz ki bármilyen alakzatból. Ezt elérheted úgy, hogy eleve vastagabban viszed fel a festéket, de akár szintenként külön-külön szárítva is „felépítheted” a magaslatokat, kupacokat. Gyönyörű tájképek, göröngyös kavicsok, sziklahegységek, fűszálak, arcvonások alakíthatók ki így. Azt is érdemes kipróbálni, mikor egy vastagabb rétegbe valamilyen eszköz segítségével mintákat rajzolsz.

Nyomdázás temperával

De egy színes falevelet is körbefesthetsz, vagy nyomdaként is használhatod a terméseket, szöveteket, szivacsokat, keféket, pamacsokat, de akár az ujjbegyeidet is! A piszkos munka szerencsére vízzel öblíthető, tehát nem kell attól félni, hogy a ruhád, vagy a bőröd foltos marad utána. Bár tény, hogy érdemes még frissen letakarítani a maradványokat. Egy festőszőnyeg, vagy egy régi terítő is segíthet, illetve a víz kiborulása esetén nem hátrány, ha nem a laptop, vagy a vízérzékeny fapadló kerül veszélybe.

Kívánunk nagyon sok sikert és jó szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!