Különböző színű tempera ecsetvonások fehér háttéren

A tempera nem csak a rajzórák kötelező kelléke

A tempera minden iskolai rajzóra alapvető kiegészítője. A legtöbb gyerek azonban annyira imádja, hogy az otthoni kreatív kelléktárból sem hiányozhat. Sőt, nem csak a gyerekek, de az alkotókedvvel megáldott felnőttek és komoly művészek is kedvelik.

Most megmutatjuk azt, mi mindenre használható egy jó minőségű tempera készlet, és miért érdemes az iskola mellett otthonra is beszereznünk egyet!

Vízbázisú tempera vs. olajtempera

A tempera népszerűsége a kreatív lelkek közt nem véletlen. Magas pigment-tartalma miatt ez a festékfajta egyszerre tartós, és könnyen is lehet vele dolgozni.

A tempera alapja maga a pigmentfesték, melyet a gyárban különböző emulziókkal kevernek. Ezek alapján a tempera alapvetően két csoportra osztható. Az egyik az iskolában is használt vízbázisú, míg a másik a művészek által kedvelt olajtempera.

Előbbi legnagyobb előnyét javíthatósága jelenti. A vízbázisú temperával készült képek kellő odafigyeléssel ugyanis akár száradás után is könnyedén feloldhatók. Így a velük készült képeket könnyebb utólag javítani, átdolgozni. Ráadásul ez a fajta festék könnyedén kombinálható olyan, egyéb technikákkal is, mint a zsírkréta vagy a filctoll.

Nem véletlen tehát, hogy az iskolai munkára és az otthoni kreativitás kiélésére is a vízbázisú tempera az egyik legjobb megoldás. Az olajtempera ezzel szemben nehezebben kezelhető, de tartósabb végeredményt produkál, és olyan felületeken is használható, mint például a festővászon.

A temperával történő munka alapvetően egyszerű. Éppen ezért kezdőknek is tökéletes lehet abból a célból, hogy belevessék magukat a művésze rejtelmeibe. Azonban oda kell figyelni arra, hogy festéskor a színeket ajánlott előre kikeverni, mert a festék munka közben gyorsan szárad.

Fontos a jó minőség

Ha szeretnénk minél szebb képeket festeni temperával, fontos, hogy jó minőségű készletet válasszunk. Olyat, melynek magas pigment-tartalma garantálja a tökéletesen élénk színekben pompázó, szemet gyönyörködtető végeredményt.

A Maped Color`Peps temperakészletek erősen pigmentált, magas minőségű festékekből állnak. A skálán az összes olyan alapszín megtalálható, melyekre az alkotáshoz szükség lehet. A vízben oldódó színek ráadásul könnyen keverhetők, így a belőlük kihozható árnyalatoknak gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt.

Ráadásul nem csak tartalmuk, de csomagolásuk is kiemelkedően igényes. A masszív műanyag doboznak köszönhetően a készletben található festékek könnyen és biztonságosan tárolhatók.

A tökéletes végeredményhez persze a jó minőségű papír használata is fontos.

Temperával történő munkához lehetőleg használjunk vastagabb, fehér rajzlapot. Ez nem csak tartósabb, de a színek is szebben megjelennek rajta. Az írólap és a nyomtatópapír pedig a festéktől könnyedén összeugorhat, vagy rosszabb esetben akár át is szakadhat.

Nem csak a rajzlapon mutat jól

A temperát, csak úgy, mint rengeteg egyéb, iskolai kelléket sok kreatív dologra használhatjuk. A festés és színezés mellett több technika keverésével készült, kreatív képeket, festhetünk kavicsokat, készíthetünk ünnepi dekorációt. A felhasználásnak tulajdonképpen csak a felület és a fantázia szabhat határt.

Egy komolyabb készlet pedig akár már vásznon is használható. Ha szeretnénk lekötni művészi vénával megáldott gyermekeinket, akkor a tökéletes ajándék egy jó minőségű tempera készlet!