Fekete textilmarker a kézben

Az ünnepek közeledtével egyre sürgetőbb dologgá válik az ajándékozás kérdése. Sokan szeretnék meglepni szeretteiket valami kreatív dologgal, azonban nem tudják, mi lenne a megfelelő választás.

Egy egyedi ruhadarab azonban mindig remek ajándék, és egy kis kreativitással, valamint a megfelelő eszközökkel könnyen el is készíthető. De hogyan csináljuk?

Rengeteg izgalmas textildíszítési technika létezik, mindközül a legegyszerűbb azonban a textilmarkerek használata.

A textilfilc látszatra semmiben sem különbözik a hétköznapi filctollaktól. Speciális festékanyaga azonban a textil szálaiban rögzülve alkalmassá teszi a különböző ruhadarabok díszítésére.

Ebben a bejegyzésben szeretnénk megmutatni, milyen célokra, és hogyan használhatjuk helyesen a textilmarkereket.

Így használjuk a textilmarkert

Mielőtt egyedi ajándék készítésébe fognánk, akad néhány dolog, amit érdemes tudni a textilfilcről.

Először is fontos, milyen színű ruhadarabot szeretnénk díszíteni, hiszen világos valamint sötét textíliákon használható filcek egyaránt kaphatók.

Erre különösen érdemes abban az esetben figyelni, ha sötétebb (például kék vagy fekete) anyagra szeretnénk rajzolni. A sötét textilre használható filcek ugyanis világos anyagon alkalmazhatók, a világos alapra tervezettek azonban a sötét anyagon nem látszanak. Érdemes tehát a bevásárlás során először az alapanyagot, majd a hozzá való markereket kiválasztanunk.

Ha minden megvan, sokan állnak neki úgy a munkának, mintha sima filctollal dolgoznának papíron, azonban a textilmarkerek alapvetően másképp működnek. A textíliák felülete egyeletlen, ezért óvatosabban, apró vonásokkal érdemes felvázolnunk a tervezett mintát, és ezután nekiállni a kidolgozásnak.

Érdemes továbbá olyan mintát találnunk, melyet kevés szín használatával is kidolgozhatunk. A textilmarkerek színválasztéka ugyanis nem túl nagy, és a színeknek csak egy része keverhető hatékonyan. Egyszerű vonalas, vagy minimálisan árnyékolt ábrák kidolgozására azonban tökéletesen megfelelnek.

Vastagságban több fajta filc közül is választhatunk, vékony, közepes, valamint vastag textilmarker is található a boltok polcain. Míg az előbbiek a vázolásra és a körvonalak kidolgozására, addig az utóbbi leginkább a színezésre alkalmas.

Egyedi ajándékok textilfilccel

A textilmarker felhasználásának gyakorlatilag csak a fantáziánk szab határt. A jó minőségű filcek ugyanis bármilyen textilanyagon használhatók, és a velük készült minták megfelelő fixálás után rendkívül időtállóak.

Nem csak egyedi pólót, de dekoratív vászontáskát is készíthetünk a környezetbarát bevásárláshoz. Sőt, ha igazán kreatívak vagyunk, keretbe foglalt, textil falikép készítésénél is jól jöhet néhány textilmarker.

A kész rajz fixálásához nincs más dolgunk, mint megvárni a festék száradását. Ezután az anyagot kifordítva, a hátoldalról néhány percig megvasalni a mintát. Fontos, hogy ne használjuk a vasaló gőzölő funkcióját, és mindig a megfelelő hőmérsékleten dolgozzunk. Ezt általában az textíliába varrt címkén jelölve találhatjuk meg.

A vasalás folyamata rögzíti a textilben a festékanyagot, ezután az anyagunk mosható lesz anélkül, hogy félnünk kellene a minta kopásától.

A folyamat némileg változó lehet a különböző textilmarkerek esetében, de a megfelelő instrukciókat a legtöbb írószer csomagolásán megtalálhatjuk. Sőt, olyan filccel is találkozhatunk, mely fixálás nélkül is használható. Ez olyan anyagok esetében használható, melyek nem vasalhatók. Például a fényes poliamid elasztán, mely főként a fürdőruhák és tornadresszek alapanyaga.