Egy emberi kézen baktériumok találhatóak nagyításban.

A jelenleg fennálló vírushelyzet miatt most kiemelt figyelmet kapott a higiénia kérdése, habár jóesetben ez a téma mindig napirenden kéne, hogy legyen. Környezetünkben számos olyan tárgyat használunk naponta, melyről nem is gondolnánk, mennyi bacilust és baktériumot tartalmaz, illetve hordozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a használati tárgyakat, melyeket nagyon fontos rendszeresen fertőtleníteni (akár egy tisztítókendő segítségével).

Ebben a cikkben olyan használati tárgyakat gyűjtöttünk össze, melyek néhány esetben piszkosabbak még a vécénél is. Igen ijesztő adat ez, viszont mielőtt túl nagy lenne az ijedelem, elmondjuk, hogy van megoldás a probléma orvoslására. A legegyszerűbb mód a baktériumok elleni védekezésre az, ha mindig tartunk magunknál tisztítókendőt, ami antibakteriális hatása révén praktikusan és gyorsan fertőtleníti a napi szinten használt felületeket.

Éttermi étlap és társai

Az éttermi étlapok 100-szor több baktériumot tartalmaznak, mint a vécéülőkék. Ezeket a lapokat valójában sohasem tisztítják le és rengeteg ember érinti meg naponta. Az étlapok tisztítása kiemelten fontos, hiszen közvetlenül az érintése után étkezni kezdünk. Érdemes ezért rendelés után is kezet mosni, bár a tisztítókendő használta is kitűnő megoldást jelent.

A liftgomb szintén listavezető a rajta lévő baktériumtenyészet szempontjából, hiszen ez is rengeteg ember által érintett terület nap mint nap. A villanykapcsolókkal is hasonló a helyzet, átlagosan 6,45 négyzetcentiméterenként 200 baktérium tenyészik rajtuk. Ez az adat kizárólag az otthoni kapcsolókra igaz, a közterületeken használt kapcsolók ennél jóval több bacilust tartalmaznak. Az autókormányok és vízcsapok, a szőnyegek és törülközők, de még a női kézitáskák is kifejezetten piszkos tárgyaknak számítanak.

A bankautomaták nyomógombjai

 A bankautomaták minden egyes nyomógombján nagyjából 1200 baktérium lapul meg, tehát ha beütjük a 4 jegyű kódot, ujjunk máris közel 5000 baktériummal lesz gazdagabb. Egy megfelelő tisztítókendő használatával minden ilyen esetben könnyedén elejét vehetjük a bajnak, hiszen fertőtlenítés csupán egy mozdulatba kerül.

A telefonok is nagy veszélyt jelentenek

Sokszor azt gondoljuk, hogy a napi szinten használt tárgyaink valamiért nem olyan piszkosak, pedig ez nagy tévedés. Kifejezetten kevesen fertőtlenítik az okostelefonjukat vagy a kapucsengőt, holott erre lenne a legnagyobb szükség. Az okostelefonok tisztítására legalább naponta egyszer szükség lenne, hiszen a felületén megtelepedett baktériumok az arcbőrrel érintkezve még bőrgyulladást is okozhatnak.

A megfelelő tisztítókendő használata erősen javasolt, hiszen a telefonokon még a staphylococcus baktérium is megtalálható. A kifejezetten telefonkészülékekhez használt tisztítókendő azért jó megoldás, mert gyorsan és egyszerűen érhetünk el vele 100%-os hatást.

Az antibakteriális telefontisztítókendők erős baktériumölő szert tartalmaznak, melyek csökkentik a fertőzésveszélyt és 24 órás baktériumölő hatást biztosítanak. A call centerekben és irodákban a tisztítókendő használata legtöbb esetben kötelező, hiszen ott egész nap a telefon közvetlen közelében tartózkodnak az alkalmazottak.

Egy irodában is elkél a megfelelő hatékonyságú tisztítókendő, hiszen a kilincsek, másológép és a konyhai felszerelések is gyakran szorulnak tisztogatásra. A számítógép klaviatúrák pedig egyenesen hemzsegnek a kórokozóktól, melyet szintén könnyedén megoldhatunk egy jó minőségű törlőkendő használatával. A legfontosabb az, hogy a leggyakrabban használt tárgyainkat minél többször fertőtlenítsük le, melyhez a legjobb megoldás a tisztítókendő.