Újévi fogadalmak

Elérkezett 2023 első hete, telve újévi fogadalmakkal, új reményekkel és csillapíthatatlan tettvággyal.

Ugye, jól ismered azt az érzést, amikor végre akarsz hajtani valamit, telve vagy tettvággyal, úgy érzed, bármire képes vagy, ám néhány nap múltán a lelkesedésed lelohad, majd a gyönyörű terv hamvába hal.

Ne aggódj, idén másként lesz. Lehet, hogy tavaly is ezt mondtad, most azonban adunk néhány tippet a megvalósításhoz, amivel könnyebbé teheted a cselekvések rögös útját. A megoldás a naptár helyes használata lesz. Most lehet, hogy ez az ötlet nem dobott fel annyira, mint amit vártál a bevezető szavak után, de hidd el, ebben sokkal több rejlik, mint gondolnád.

Lehet, hogy nem hangzik túl inspirálóan, ám hidd el, a naptár helyes használata olyan eszközt ad a kezedbe, mely révén idén tényleg végre tudod hajtani, amit az év első perceiben megfogadtál, elterveztél.

A naptár cselekvésre inspirál

Bár azt mondják, minden fejben dől el, de ne csak fejben döntsd el, mit kell (vagy kellene) tenned. Írd is le!

A naptár, jobban mondva a naptárak, nagyon jó inspirációt nyújtanak, ha a megfelelő módon használod azokat.

Első feladatod, hogy szerezz be több naptárat. Mindenképpen olyan naptárak legyenek, melyek esztétikusak, amikre szívesen ránézel, és mindenképpen több legyen belőle.

Első és legfontosabb, hogy legyen egy falinaptárad, amit abban a helyiségben akasztasz fel, ahol a legtöbbet tartózkodsz, így naponta többször akaratlanul is ránézel. Ez lehetőleg egy tervezőnaptár legyen, amibe bele tudod írni a tennivalókat. Még fontosabb, hogy írd is bele! Mindig legyen szem előtt, hogy mit kell tenned.

Ezután gondoskodj arról, hogy az íróasztalodon legyen egy asztali naptár, amibe szintén beleírsz minden tennivalót. Végezetül, legyen egy kicsi, kézreálló határidőnaplód, amit mindig magadnál tudsz tartani.

Az sem baj, ha van egy tervezőtáblád, ami törölhető, javítható, amibe bátran beleírhatod a legapróbb tevékenységeket is, valamint a változásokat is nyomon követheted.

Hogyan használd?

A fenti részre térj vissza, ha ezt a részt elolvastad. Így lesz teljes a naptár nyújtotta eszközöd a céljaid elérésére.

Tegyük fel, hogy rendelkezésedre áll az összes naptár, ami a cselekvések rögzítéséhez és nyomon követéséhez szükséges. Ezzel ki is merítettünk mindent, ami a sikerhez kell? Korántsem.

Hogyan tervezd meg a folyamatokat?

Fogj egy viszonylag nagyalakú papírt! Ez lehet leporelló vagy A3-as vagy annál nagyobb karton, amit a legjobban tudsz kezelni.

Írd fel a tetejére az elérni kívánt célt. Egyszerre csak egy fogadalmaddal, egy céllal foglalkozz, ne keverd össze, mert összegubancolódik, mint egy kiscica tulajdonában lévő pamutgombolyag.

Haladj időrendben visszafelé. Bontsd le a célodat több kisebb célra. Felbonthatod időrendben, de akár cselekvési fajták szerint. Mindenképpen tedd fel a kérdést, hogy mi szükséges a fentebb lévő cél eléréséhez. Ezek után mindegyik kisebb céllal tedd meg ugyanezt. Lehet, hogy sokáig fog tartani, akár napokig is, de hidd el, megéri.

Amikor teljesen készen vagy, akkor a kisebb célokat reális időráfordítással számolva dátumozd be. Amikor az egész teljes szinkronban van egymással, akkor írd be a naptáradba az összeset. Bizony, egy évre előre. Azt is megteheted, hogy a tervezőtábládra mindent felírsz egész évre, majd a falinaptáradba a következő hónapra tervezett tennivalókat írod, a határidőnaplódba pedig csak egy-két hétre előre.

Akár hiszed, akár nem, a naptár csodákra képes. Valójában Te vagy az, aki csodákra képes, de a naptár helyes használata rengeteget segít. Egy év múlva ilyenkor óriási hálával gondolsz majd vissza a mostani tervezőmunkádért.

Szerezd be most azonnal a naptáradat, határidőnaplódat, tervezőtábládat a Depot irodaszer blogon!