Z generáció

Napjainkra már beérik az az időszak, hogy a Z generáció tagjai is elkezdik a nagybetűs életet. Ők azonban már egészen más szokások mentén alakítják munkakörülményeiket, ami kihívást jelenthet az idősebbek számára. De milyen is az ideális környezet a legfiatalabb munkavállalók számára?

A Z generáció tagjait azok alkotják, akik 1995 után születtek. Ők azok, akik már a digitális korban nőttek fel. A mindennapjaiknak szerves része az online jelenlét, kiemelt fontosságú számukra a szabadság és az információkat azonnal akarják a kezükben tudni.

Digitális bennszülöttek

Erről a generációról előszeretettel gondolják, hogy naphosszat csak henyélnek és nem szeretnek dolgozni. Ez azonban nem igaz, mindössze egészen más elképzeléseik vannak a munkáról. Mi több, a legtöbbjük igencsak hamar belekóstol már a munka világába.

A munka számukra ugyanis nem életcél, hanem lehetőség arra, hogy végre önállósodhassanak. Sokan akadnak olyanok is, akik a tanulmányaikat szeretnék fedezni a keresetükből. Mivel a munkahely számukra a szabadság lehetősége, legtöbben rugalmas munkaidőben gondolkoznak inkább.

Saját lábakon

A Z generáció tagjainak nagy része önálló vállalkozás indításában gondolkodik. Közülük kerül ki a legtöbb, úgynevezett job hopper is. Ennek az oka nem is feltétlenül az elégedetlenségben keresendő. Ez a nemzedék még keresi a helyét az idősebb, más igényeket támasztó korosztály mellett.

Mindannyian keresik még a helyüket a világban, így több, különböző munkakörben is kipróbálják magukat. Nem jelent számukra nehézséget, hogy egyszerre többfelé figyeljenek és lépést tartsanak a változásokkal. Ennek köszönhetően erős oldaluk például a multitasking.

Szerencsére egyre inkább elterjed a home office és a rugalmas beosztás a munkahelyeken. A Z generációsok ugyanis nyitottságukkal és kiváló intellektusukkal remek munkaerővé képesek válni, ha feletteseik is megtanulnak haladni a változásokkal és megteremteni a megfelelő körülményeket számukra.