Különböző színű tollak - zseléstoll

Ahány ember, annyi féle kézírás és annyi tollhasználati szokás. A zseléstoll azonban olyan írószer, melyet sokan kedvelnek. Ez legfőképp egyenletes írásképének, nagy színválasztékának, és dekorációs célú felhasználhatóságának köszönhető.

Legyen szó akár munkáról, akár iskolai feladatról, vagy épp kreatív tevékenységről, a zseléstoll nem csak a kényelmes írást, de a látványos végeredményt is garantálja.

És hogy pontosan miért is érdemes kipróbálnunk? Hoztunk néhány érvet és érdekességet annak érdekében, hogy ezt megmutassuk!

Hogyan működik a zseléstoll?

A zseléstoll kocsonyás állagú, víz alapú tintával töltött írószer. Működési elve a golyóstolléhoz hasonló. A zselés tinta itt is az íróhegyben található golyócska által kerül a papírra. Azonban a betétben nem híg, hanem szilárd állapotban található, és csak a golyó forgásakor válik folyékonnyá. Majd a papíron újból megszilárdul és megszárad.

A technológia lényege, hogy a golyóstollhoz képest a tinta kevésbé folyékony, így nagyobb mennyiségű és többféle pigmentet is tartalmazhat. Ezért van az, hogy ha zseléstollat szeretnénk vásárolni, megannyi élénk szín közül válogathatunk.

Kényelmes és pontos, de óvatosan használjuk!

A zseléstollat legtöbben azért kedvelik, mert írásképe sima és folyamatos. A könnyed használat lehetővé teszi, hogy akár hosszas jegyzetelés során se fáradjon el a kezünk. Ez rendkívül jól jön egy hosszú iskolai előadás vagy egy meeting esetén.

Abban az esetben azonban, ha gyorsan jegyzetelünk, nem árt odafigyelni. A zseléstoll tintája ugyanis a golyóstollénál lassabban szárad. Ezért könnyebben előfordulhat, hogy a nagy sietségben elmaszatolódik, szétkenődik a papíron.

Éppen ezért a balkezesek számára kevésbé jó választás, hiszen ők írás közben tenyerükkel könnyen elkenhetik a tintát.

A szivárvány minden színében elérhető

A zselés tinta egyik legnagyobb előnye, hogy a golyóstollakban használt tintával szemben jóval élénkebb színekben is elérhető. Erős, kontrasztos vonalat húzhatunk vele, és akár csillámmal dúsított, arany vagy ezüst változatban is beszerezhetjük.

Ezért ez a termék leginkább az iskolások körében népszerű, és a dekorációs, kreatív tevékenységekhez, például meghívók, üdvözlőkártyák megírásához is előszeretettel használják.

Néhány apróság, amire érdemes odafigyelni

Habár a zseléstoll használata egyszerű és nagyszerű, néhány dolgot érdemes megemlítenünk a tintával kapcsolatban. Korábban említettük, hogy a zselés tinta a hagyományos megoldásnál lassabban szárad, azonban azt is érdemes tudni, hogy sok esetben nem vízálló.

Mindezek mellett bizonyos felületeken, például enyhén zsíros vagy olajos papírra nehezebben fog, vagy nem feltétlenül használható. Állaga miatt pedig hamarabb kifogy, mint a golyóstoll egyszerű tintája.

Ezektől az apróságoktól eltekintve azonban a zseléstoll használata teljesen más élményt kínál, mint a hétköznapi golyóstollaké. És nem csak az egyenletes, szép írásképet, de színes, kreatív szórakozást is maximálisan garantálj!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tollat?

Az, hogy milyen tollat választunk a mindennapos íráshoz, sok dologtól függhet. Először is attól, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk-e. Fontos a kéztartásunk, és az is, milyen méretű betűkkel szeretünk írni.

A tollunk felhasználási módja sem mindegy. Más minőséget és megoldást igényel ugyanis a hétköznapi jegyzetelés, és mást a mérnöki vagy a művészi munka. Ezekről a különbségekről azonban majd máskor, egy külön bejegyzés formájában bővebben is foglalkozni fogunk.