Ergonomikus irodai székek

Napjainkban már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy egy modern irodai szék nemcsak kényelmes, de a hatékonyságot is nagymértékben megnöveli. Az ergonómia területe éppen erre fókuszál, a munkát végző embert, az egészséget helyezi előtérbe. Annak érdekében, hogy az egyén rövid- és hosszú távon egyaránt magas színvonalon legyen képes munkáját elvégezni.

Az ergonomikus irodai székek előnyei

Az ergonomikus munkakörnyezet fontos részét képezik az irodai székek, hiszen egy irodai dolgozó többnyire ott helyezkedik el. Egyáltalán nem mindegy, hogy munka közben az ember milyen terhelésnek – egy rossz szék esetében felesleges terhelésnek – van kitéve. A megfelelő kialakítású irodai székek mindenki számára előnyt jelentenek, ami a dolgozó és a munkáltató számára egyaránt kifizetődő.

A munkát végző ember számára az előnyök egyértelműek: egészség, nyugalom, kényelem. A hát, a nyak, és a teljes izomzat egészsége múlik azon, hogy milyen székben töltjük napjaink nagy részét.

A munkáltató szempontjából szintén előnyös a megfelelő irodai székek biztosítása, hiszen a kényelmes pozícióban dolgozó emberek sokkal hatékonyabban végzik el a feladataikat. Ezen kívül tanulmányok támasztják alá, hogy az ergonomikus környezetben dolgozó emberek jóval ritkábban hibáznak. Ez a munkáltató számára kézzelfogható hasznot eredményez. Azt se felejtsük el, hogy az egészséges környezetben dolgozó emberek sokkal ritkábban mennek betegszabadságra, ami szintén mindkét fél számára kedvező.

Mindebből világosan látszik, hogy a megfelelő kialakítású irodai székek mindenki számára nyerő választást jelentenek, a munkáltató és a dolgozó számára egyaránt.

A kérdés azonban továbbra a következő: Milyen irodai szék lesz a megfelelő választás?

Mire figyelj irodai szék választása előtt?

Mint minden más termék esetén, az irodai székek között is elképesztően nagy a választék. Éppen ezért nem mindig egyértelmű, hogy mit érdemes választani. Az alábbiakban adunk néhány tippet, amik remélhetőleg segíteni fognak a választásban.

Először is el kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem létezik két egyforma ember, tehát mindenkinek más az igénye, ami a kényelmet illeti. Pontosan ezért az irodai székek között azok a legjobbak, amik a legtöbb beállítási lehetőséget nyújtják a felhasználó számára.

Milyen mechanikákkal rendelkezhetnek az irodai székek? A magasságemelést, a görgőket és azt hogy forog a szék már szinte nem is érdemes említeni, hiszen ezek már a legolcsóbb modellek esetén is alapkövetelménynek számítanak. Ezen kívül azonban jó, ha a háttámla dőlésszögét is lehet állítani. Továbbá érdemes odafigyelnünk arra, hogy rendelkezzen szinkronmechanikával, esetleg hintamechanikával, ha az kényelmesebb számunkra.

Eddig azt láttuk, hogy be tudjuk állítani a szék magasságát és a háttámla dőlésszögét. Fontos tényező az is, hogy a kiválasztott modell rendelkezzen deréktámasszal. Ez az egyik legfontosabb tényező, nemcsak a kényelem, hanem az egészség szempontjából is. Ennek hiányában komoly gerincbántalmak alakulhatnak ki.

Fontos továbbá az is, hogy milyen széles és milyen hosszú (ülésmélység) az ülés. Sokan azt gondolják, hogy ez csak a saját méretünktől függ, jobban mondva, hogy kényelmesen elférjünk a székben, ám ennél kicsit többről van szó. Amennyiben a háttámlának támaszkodva (normál ülő helyzetben, egyenes háttal) nem marad legalább 5-10 centiméter a térdhajlat és az ülés elülső széle között (vagy ennél jóval nagyobb távolság marad), akkor az nem a megfelelő méret. Ez is egy fontos összetevője annak, hogy ne feszüljenek az izmok folyamatosan szükségtelenül.

További kényelmi szempontot jelent irodai székek esetén a kartámasz és a borítás anyaga. Kartámasz esetén az a legjobb, ha a többi részhez hasonlóan ez is állítható, így mindenki képes testre szabni a legkényelmesebb magasságot. A borítás anyaga sokkal többet jelent, mint gondolnánk, hiszen senki számára nem kényelmes órákon át ülni olyan felületen ami túl kemény vagy teljes mértékben szintetikus.

Rengeteg apróságot lehetne még említeni az irodai székek választásával kapcsolatban, de mint említettük, minden ember, ebből adódóan minden igény teljesen eltérő. Pontosan ezért nem adtunk a fentiekben konkrét adatokat, hiszen elképzelhetetlen, hogy egy fix méret minden ember számára megfelelő legyen.

Reméljük azonban, hogy a fenti tanácsok révén sikerült kialakítanunk egy olyan nézőpontot, aminek alapján már könnyebben meg tudja határozni mindenki a saját elképzelését és igényét.

A Depot irodaszer webáruházban irodai székek széles palettájával várunk. Találd meg a számodra legkényelmesebb, legmegfelelőbb modellt!