MAPED Color`Peps csabarható zsírkréta

Maped kitekerhető zsírkréta

Szinte mindannyiunk gyermekkorának része volt a zsírkréta. Az első ákombákom rajzainkat és az óvodás, majd általános iskolás első műveinket is leginkább ezzel a rajzeszközzel készítettük. Évtizedek alatt gyermekek milliói tanultak meg rajzolni és fejlesztették az alapvető kézügyességüket a zsírkréták különböző típusaival. Ez idő alatt pedig számos új forgalmazó már-már számtalan terméke érhető el a piacon (pl. kitekerhető zsírkréta).

Mi változott az évek során?

Általában a zsírkréták összetétele. A klasszikus gyermekkori darabok sem voltak életveszélyesek, ugyanakkor a legkevésbé sem voltak étkezési célokra javasoltak. Ezt azonban nehéz megértetni a pár éves picikkel, akik mindent szeretnek megtapogatni, megragadni és megkóstolni. Amikor egy csöppség rajzművészetét figyeljük, gyakran szembesülünk azzal a körülménnyel, hogy a rajzeszköz egyik pillanatban még a papíron rajzol, másik pillanatban már a pici szájában van és majszolja.

A színre szép, de az íze rossz

Ha nagyon mélyre ások az emlékeimben, nekem is beugranak olyan élményem a ’80-as évekből, hogy eszem a zsírkrétát. Nem volt finom és nagyon fura módon esett darabokra a számban, de a lényeg, hogy harminc évvel később még itt vagyok. Ami akkor sem volt életveszélyes, az szerencsére most sem az, a gyártók pedig különösen nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekbarát kivitelre.

A betűvetés művészete?

Nos, arra a zsírkréta egyáltalán nem jó választás, ellenben a még bizonytalan, elnagyolt mozgásra képes kezecskék tanítására igen. Az első vonalaikat megrajzoló picik számára fontos, hogy érzékeljék azt a hatást, amit a kézmozdulataikkal vezetett rajzeszközzel a papíron hagynak. Ilyenkor a ceruza, filctoll, toll vagy éppen az ecset még korai választásnak tűnik. Azonban a zsírkréta egyaránt alkalmas vonalak és kezdetleges kontúrok megrajzolására, valamint az ábrák színfeltöltésére is. A manapság megvásárolható színpaletta által a picit körülvevő világ színei a saját kezébe kerülnek, amelyek a színérzékelést fejlődését is elősegítik, valamint a fantáziavilágukat segítenek a valósághoz igazítani. A színes rajzolás vagy pusztán maga a színezés is olyan elfoglaltságot jelent, amely segít az önkifejezésben. Ugyanakkor megtanít egy adott folyamatra koncentrálni a figyelmünket.

Kialakításuknak köszönhetően vaskosabbak, mint a más rajzeszközök, ráadásul a nehezen kontrollált mozdulatok esetében nincs benne az a veszély, hogy tönkre tegye a gyerek. Ha egy zsírkréta eltörik, abból két kisebb zsírkréta lesz, viszont ha egy ceruza vagy toll eltörik, az a kukába megy. Ennek köszönhetően annak az esélye is nagyon kicsi, hogy gyermekünk saját magában tegyen kárt a zsírkrétával.

A ma elérhető választékban már forgalmaznak olyan kialakítású zsírkrétákat is, amelyek a finom mozgást már az írástanuláson keresztül elsajátító gyermekek képességeihez is jobban idomulnak. Ilyenek a csavarható zsírkréták, amelyek hasonló műanyag testet kaptak, mint a filctollak vagy tollak, és ha tompul a kréta hegye, egyszerűen kijjebb csavarjuk a tokból. Ezek a termékek már javarészt az iskoláskorú gyermekek rajzóráinak kellékei. Ugyanakkor még mindig hidat képeznek a kezdetlegesen kialakuló készségek és a finommozgás birtokában lévő rajzkészségek között.