Előzze meg a derékfájást - hátkényeztető tippek az irodába

Ha naphosszat görnyedt háttal ül az irodában, és alig áll fel a székből, akkor ne csodálkozzon rajta, hogy előbb-utóbb utoléri a nyak-, hát-, és derékfájás réme. Fogadja meg tippjeinket, és tegyen minden nap az egészségéért.

Fáj a háta? Mozgassa meg!

Igen, vannak sürgős munkák, de akkor is ajánlatos fél-, egy óránként felállni kicsit a székből, és megmozgatni a tagjait. Már egy rövid sétával, és néhány erősítő tornagyakorlattal (guggolás, fekvőtámasz, kitörés) is elűzheti a fájdalmat a munkanapjaiból.

Végszükség esetén vesse be a széktornát, és frissítse fel magát néhány fejkörzéssel, törzsfordítással, és lábnyújtással. Még hosszas projekt során is ügyeljen rá, hogy ne üljön mereven, és változtassa az ülőpozíciókat.

Ha pedig heti 3-4 alkalommal még sportol is (ügyelve a törzsstabilizáló izmok fejlesztésére), akkor a felesleges stressz elűzésében is oroszlánrészt vállal. Higgye el, a háta majd hálás lesz érte.

Mondja, ön jól ül?

Fontos, hogy a szék magassága, és a monitor helyzete is igazodjon a testmagasságához.

Erre figyeljen:

  • amikor ül, a lábszára zárjon be derékszöget a talajjal (a lábát ne tegye keresztbe, mert visszeresség, és gerincferdülés lehet a vége)
  • lehetőleg olyan irodai széket válasszon, amely támogatja a háta egészségét ( az ergonomikus kialakítás, valamint az állítható magasság, kartámasz és háttámla alapkövetelmény)
  • időnként lazítson, és dőljön hátra
  • úgy állítsa be a szék és asztal asztal magasságát, hogy ne kelljen lehajolnia a monitorhoz, az szemmagasságban legyen önhöz képest
  • az irodai székre jó alternatíva lehet a dinamikus ülőpárna, az ékpárna, vagy a hengerpárna.

Nem szeretnénk ijesztgetni, de tény, hogy a túl hosszadalmas ülés növeli az elhízás, a depresszió, a metabolikus szindróma, a szív- és érrendszeri betegségek, és a daganatos betegségek kockázatát.

Tipp: ha a fájdalom már szerves része az életének, akkor ne hanyagolja el, keressen fel egy orvost, aki feltérképezi, hogy nem-e áll valamilyen szervi ok a háttérben (pl. porckopás), és tájékoztatja a gyógyulási lehetőségekről.

Az alábbi cikkeink is érdekelhetik:

Irodai munkaszék – A felhők fölött jár?
A szinkronmechanika jelentősége az irodai székeknél
Miért olyan fontos a kényelmes irodai szék?
MaYAH irodai székek