Festés gyermekkorban

Az ecseteknek minden gyermekes családban ott a helye. Rajzoljatok és fessetek együtt. Nem csak jó móka, de észrevétlenül fejleszti is a gyermek képességeit.

Plusz az így aktívan eltöltött idő alatt szorosabbá válik a kapcsolatotok. A festés egy olyan tevékenység, amely nem kerül sok pénzbe, mégis száz százalékosan fel lehet vele számolni az unalmat.

Minél fejlettebb a gyermek kezének finom mozgása, annál ügyesebb lesz a festésben. Ám nem feltétlenül a szép végeredmény a fontos, ezért hagyd, hadd gyakoroljon kedvére! Ne szorítsd szabályok közé, mert egy életre elveheted a kedvét a festéstől.

Hagyd, hadd ismerkedjen a színekkel, és a különböző technikákkal. Csak így fejlődhet ki az egyéni stílusa.

Néhány ötlet festésre:

  • fessetek pólót

Egy régen használt, kifakult póló a legalkalmasabb erre

  • fessétek, vagy dekoráljátok ki a szobáját

Egy nagyobb falfestési procedúra előtt szabad a művészkedés. Ahogy ecsetjeitekkel nekiláttok kipingálni a falat, ritkán nem látott mosolyt fedezhetsz majd fel a szája szegletében.

  • fessetek pacákat, pöttyöket, vonalakat egy lapra
  • használjátok az ujjatokat

Az ujjfestés erejét nem szabad lebecsülni, hiszen remek kis képek készülhetnek így. A vízfestékbe mártott ujjacskák festhetnek pipacsokat, legyeket, katicákat, lepkét, stb. gyakorlatilag csak a fantáziátok szab neki határt, hogy mi lesz a papíron.

  • csurgassátok a festéket a papírra
  • használjatok kavics, levél és gyümölcslenyomatokat
  • fessetek üvegre
  • fessetek kézzel-lábbal, ököllel

A kicsik nagyon nyitottak a különféle technikák iránt, ezért merj te is újítani.

Váltogassátok az ecseteket, mert így sokkal változatosabb lesz a végeredmény. Az elkészült művet kitehetitek a szobájában a polcára, illetve ha nagyon jól sikerült, akkor be is kereteztethetitek.

S hogy milyen festéket használjatok? Egészen piciknél elég lesz a vízfesték, de a nagyobbak már tudják kezelni a temperát és az akrilfestéket is.

! Ha viaszos vásznat terítettek a rajzlap alá, akkor semmit sem kentek el.

Az alábbi cikkeink is érdekelhetnek:

Milyen előnyökkel jár, ha a gyermek fest? I. rész

Milyen előnyökkel jár, ha a gyermek fest? II. rész

A festés és a felnőttek

Mandalafestés és fokozott kreativitás